Den Pulitzer-prisvinnande historikern, journalisten och geopolitiska kommentatorn Anne Applebaum kommer att undersöka utmaningarna och möjligheterna till global, politisk och ekonomisk förändring ur ett världshistoriskt och samtida politiskt perspektiv. Under 2019 menar hon att USA kommer att utgöra den största politiska risken:
– Det låter kanske märkligt, men det land vars framtid ter sig mest osäker 2019 – och som därmed utgör stora risker, särskilt för sig självt – är förmodligen USA. Vi har en volatil president som nu kommer att möta en fientlig kongress. Jag tvekar att försöka förutsäga vad som kommer att hända. USA:s politik kommer att vara turbulent. Det är också möjligt att Trump kommer att ge sig på utländska fiender, eller till och med utländska allierade, som ett sätt att distrahera från de egna inhemska problemen.
– I avsaknad av amerikanskt ledarskap kan gamla problem återvända för att hemsöka oss under 2019. Nordkorea, till exempel, som absolut inte "löstes" av presidenten eller kinesisk aggression i Sydkinesiska havet.
Att läsa om och uppleva historia är inte samma sak
I en artikel för The Atlantic nyligen skriver Applebaum att den polarisering som nu framträder i Europa påminner om Europa 1937. Hon menar att likheterna utgörs av en kombination av globalisering och teknisk förändring som har gjort enskilda ledare, även i viktiga demokratier, har betydligt mindre makt än tidigare:
"Folk kan se att deras presidenter och premiärministrar inte kontrollerar så mycket som de en gång gjorde”, skriver hon i artikeln.
”För det andra har den nya informationsteknologin gett människor nya verktyg för att skapa kampanjer med onda syften och tagit bort möjligheten till en riktig nationell debatt - och därmed undergrävt press och media, vilka tidigare stärkte demokratin. Människor lever i sina egna internetbubblor, och pratar inte med varandra. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att den generation människor som mindes 1937 är borta, och att det inte är samma sak att läsa om historien och att själv ha upplvevt den."
Demokratin i farozonen
Enligt Applebaum kommer det alltid att finnas människor som anser att det rådande politiska systemet inte gynnar dem eller deras intressen. Därför menar hon att demokratin alltid är i fara:
"Just nu är vår speciella form av teknokratiska, meritokratiska, fria marknadsdemokrati särskilt utsatt för människor som vill att staten ska belysa "högre ", djupare värderingar. Den hotas också av människor som inte klarar av meritokrati eller konkurrens."
Applebaum ser ett antal saker vi kan göra för att rädda demokratin. Dessa sträcker sig från att reglera internt till nya affärsmodeller för media och social integration:
"Vi måste fundera på att reglera internet - inte censur, men till exempel begränsning av anonymitet och automatiserade konton, för att stoppa desinformationskampanjer. Vi måste ta fram nya affärsmodeller för god journalistik och media. Vi måste anstränga oss mer för de människor som ser sig som globaliseringens eller marknadsekonomins och meritokratins "förlorare", och se till att de inte bara har anständiga arbeten utan också en viss grad av social respekt. Jag tror att vi också måste tänka på att främja vissa former av liberal patriotism, ompröva hur utbildning bedrivs under det tjugoförsta århundradet. Det är bara början på en lång lista, men den är inte omöjlig att genomföra."
Läs mer: