MSCI All Country World Index nådde flera nya toppar innan det stängde 26 procent högre vid utgången av 2021, även om den underliggande utvecklingen skiljde sig åt mellan olika geografiska marknader. De utvecklade marknaderna steg med 29 procent och tillväxtmarknaderna med 2 procent. Skillnaden i utveckling mellan de olika marknaderna var den största på nästan tio år, till stor del drivet av ihållande stark tillväxt i USA och en mycket svag utveckling i Kina, som utgör en stor del av viktningen i respektive index.[1]
Sektorerna utvecklade sig jämnt och alla levererade tvåsiffrig avkastning. Energisektorn återhämtade sig – från att ha varit den sämst presterande 2020 till att bli den bästa 2021 (+55 %). Utvecklingen för fastigheter (+43 %) och finans (+3 %) vände också markant uppåt från föregående år.[1] Detta bidrog till att värdeaktier fick något bättre resultat än tillväxtaktier för första gången sedan 2016, med särskilt god utveckling under första halvåret och under fjärde kvartalet.[2]
Även om volatiliteten åter föll till mer normala nivåer, förblev "rädslaindikatorn" VIX (marknadsindex som speglar rädslan hos marknaden) över genomsnittet för andra året i rad då pandemin fortsatte att kasta en skugga över de flesta marknader. Noterade bolag tuffade ändå på som vanligt och redovisade högre vinster när efterfrågan ökade i de flesta sektorer. Brist på råvaror och arbetskraft innebar dock att leveranskedjorna hade svårt att hålla jämna steg och istället för covid-19 kom inflationen att bli det största orosmomentet på marknaden.
Centralbankerna verkade mindre bekymrade av stigande priser och upprätthöll till stor del sina internationella stimulansprogram. När likviditeten är god förblir marknaden positiv, även om det verkar oundvikligt att likviditetskraven kommer att stramas åt under 2022 – redan en vecka in på det nya året har vi sett hur marknaden reagerar starkt på sådana signaler.
Positiv avkastning
Jag är glad att kunna rapportera att alla SKAGENs aktiefonder levererade positiv avkastning i absoluta tal 2021, och alla uppnådde nya toppnoteringar. SKAGEN Global och SKAGEN Vekst var också bättre än sina respektive referensindex – SKAGEN Global med den största marginalen på över tio år. Du kan läsa mer om det fjärde kvartalets höjdpunkter för varje fond via länken nedan.
Smarta bolagsval – särskilt Alphabet (Google), Nasdaq och Intuit – hjälpte SKAGEN Global att avsluta året mer än 10 procentenheter över MSCI All Country World Index, som det också har överträffat över en 3- och 5-årsperiod. Morningstar rankar fondens resultat för 2021 i den översta procenten av sin jämförelsegrupp, vilket är ett enastående resultat.[1]
Läs mer i kvartalsrapporten för fjärde kvartalet.
En enastående aktieselektering resulterade i att SKAGEN Vekst upplevde sin bästa avkastning i absoluta tal sedan 2009, och det var fondens tre största innehav som var de främsta bidragsgivarna. Novo Nordisk bidrog mest då det danska läkemedelsföretaget fortsatte att dra nytta av lanseringen av Wegovy i USA – ett nytt preparat mot fetma.
SKAGEN Kon-Tiki påverkades negativt av Kinas regulatoriska åtstramningar och oro för den finansiella situationen i landets fastighetssektor, som också bidrog till lägre avkastning för investerare i tillväxtmarknader på generell basis. Trots att fonden är underviktad i Kina överskuggade fondens exponering mot Ping An, Alibaba och Tencent (via Naspers) de positiva bidragen från innehav som UPL och Ivanhoe Mines.
SKAGEN m² genererade solida vinster i absoluta tal, i takt med att fastighetsmarknaderna växte kraftigt genom hela 2021. Fondens undervikt mot den amerikanska marknaden, som hade sitt bästa år någonsin, inverakde negativt på den relativa avkastningen. Den starka aktieselekteringen i fonden bevisades bland annat av ett rekordstort antal uppköp, både inom och utanför portföljen, inklusive en av konkurrenterna till fondens största innehav Self Storage Group, som blev den bästa bidragsgivaren till fonden under årets sista kvartal.
Underviktad mot en stark amerikansk marknad visade sig också utmanande för SKAGEN Focus som på samma sätt levererade imponerande avkastning i absoluta tal men släpade efter sitt jämförelseindex. Vår fond som fokuserar på små och mellanstora företag upplevde också ett rekordstort antal uppköp i portföljen, som portföljförvaltarna förutspår har en uppsida på över 50 procent.
Vår räntefond SKAGEN Tellus levererade också god avkastning i både absoluta och relativa tal, med en meravkastning för året på 0,52 procentpoäng. Fonden ser ut att vara väl positionerat för att navigera längs den oroliga räntebanan under 2022 och genom stigande långräntor, särskilt på utvecklade marknader.
Fortsatta möjligheter
Det är något av en bedrift om aktiemarknaderna uppnår samma avkastning som under 2021 och ingen investerare ska bli förvånad om 2022 visar sig vara mer utmanande och om avkastningsmöjligheterna blir svårare att hitta. För erfarna aktiva förvaltare som SKAGEN bör detta innebära en fördel. Globala aktier har stigit med 250 procent under det senaste decenniet men avkastningen har varit ojämnt fördelad.[5] Medan kvalitativa tillväxtaktier handlas till historiskt höga värderingar – 83 bolag på S&P500 handlar för närvarande över 10x omsättningen vilket aldrig tidigare hänt – innebär den relativa underprestationen inom tillväxtmarknader och kapitalintensiva industrier en verklig möjlighet. Övergången till en grönare, mer hållbar miljö skapar också attraktiva öppningar för bolag inom många olika sektorer.
Med en global BNP-prognos på en tillväxt om ytterligare 4,9 procent under 2022[6] bör de ekonomiska förutsättningarna stödja bolagens vinster, särskilt om Omikron visar sig vara mindre allvarlig och ha en kortare livslängd än tidigare varianter. Sådana goda nyheter skulle också ge ett välkommet uppsving för tillväxtmarknaderna, många av dessa länder har ännu inte åtnjutit frukterna av en återöppning, även om en rättvisare fördelning av covid-vacciner 2022 kan vara för mycket att hoppas på.
Centralbankerna börjar dela investerarnas oro över inflationen och därmed ser räntorna ut att stiga under 2022, vilket borde vara positivt för värdeinvesterare som oss – särskilt om en åtstramning kan uppnås utan att strypa ekonomin. Vi har redan sett en kraftig övergång från techaktier till finansiella och industriella aktier i början av året, utlöst av Feds kommentarer om att amerikanska räntor sannolikt kommer höjas tidigare än väntat.
Vad med riskerna då? De största hoten i år kan vara geopolitiska. USA har utmaningar på hemmaplan och dess inflytande utomlands har minskat, i en tid då hotet från instabila ledare i Ryssland och Kina har ökat. Nordkorea har varit oroande tyst ett tag och president Erdogan kan stå inför utmaningar om Turkiets ekonomiska problem förvärras ytterligare.
Jag ser fram emot att diskutera ovanstående utmaningar och nya frågeställningar på vår nyårskonferens. Temat är ”Investing in the Age of Global Transformation” – det kommer sannerligen att bli ett händelserikt år och jag ser fram emot att uppdatera dig om våra framsteg.
Många av dessa frågor togs upp på Nyårskonferensen nyligen under temat "Investing in the Age of Global Transformation", så missa inte alla spännande föredrag som finns att ta del av.
Det är förmodligen ännu ett händelserikt år vi har framför oss, och jag ser fram emot att uppdatera er om våra framsteg på vägen.
[1] Resultattal i EUR (källa: MSCI)
[2] S&P 500 sector returns in USD (källa: J.P. Morgan)
[3] Källa: MSCI i EUR (ACWI Value Index +25,8% vs. ACWI Growth Index +25,2%)
[4] Källa: Morningstar, Global large-cap blend equity
[5] MSCI All Country World Index avkastning i EUR, 2011–2021
[6] Källa: IMF, World Economic Outlook, oktober 2021