Marknaden tycker inte om osäkerhet, något som de kommande förhandlingarna mellan Storbritannien och EU kommer att bjuda på i överflöd. Vi står också inför ett antal ödesdigra politiska val i flera europeiska länder. Liksom valet mellan Trump och Clinton kommer dessa utan tvekan att bidra till oroligheterna. Om den politiska risken trappas upp i de utvecklade marknaderna under sommaren, är det då vettigt att titta mot mer exotiska stränder för att försöka hitta lugnare vatten?
Kontrollerad reaktion på Brexit
Under de senaste fem åren har investerarna flytt från tillväxtmarknaderna, där särskilt BRIK-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) kämpat med skuldberg, politisk oro, korruption och fallande råvarupriser. Därför har det varit intressant att följa utvecklingen på dessa marknader under den senaste veckan.
Börserna i dessa länder har tills vidare reagerat återhållsamt, utan samma panik som i Europa. Det verkar som om risken för en Brexit redan ingick i prissättningarna, och dessutom är exponeringen mot Storbritannien är minimal i flera av dessa marknader. Därmed fortsätter den positiva trenden där tillväxtmarknadsindex hittills i år klarat sig betydligt bättre än de utvecklade marknaderna.
Möjligheter på tillväxtmarknaderna
Osäkerheten på tillväxtmarknaderna är dock inte över ännu. Därför skulle det vara farligt att kalla tillväxtmarknaderna för nya trygga hamnar. En av ljuspunkterna efter det brittiska valet kan vara att den amerikanska centralbanken, Fed, skjuter fram sin planerade räntehöjning tills dammet har lagt sig i Europa.
Detta kan innebära ytterligare medvind för företag i tillväxtmarknader. Och med en historiskt låg värdering och en förväntad BNP tillväxt i tillväxtmarknadsuniversetpå 4,6 procent för 2017, finns det utan tvivel goda förutsättningar för långsiktiga investerare i tillväxtmarknaderna. Men det kräver att man är selektiv och väljer ut sunda kvalitetsbolag med fokus på intjäningsförmåga.
Se också: