Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Vad innebär Trumps tullar för aktiemarknaderna, och vad kan vi förvänta oss framöver?

Vad har hänt?

Igår presenterade Donald Trump detaljerna i sin nya tullpolitik, som Vita huset benämner "Liberation Day". Syftet är att åtgärda upplevda handelsobalanser och stärka den amerikanska ekonomin genom att skydda inhemska jobb och industri. 
 
Genom ett presidentbeslut införs en grundläggande tull på 10 % på alla varor som importeras till USA från den 5 april. Dessutom införs specifika, ömsesidiga tullar på cirka 60 produktkategorier från de "största överträdarna", däribland EU (20 %) och Kina (34 %). Dessa högre, anpassade tullar träder i kraft från den 9 april. 
 
Inga ytterligare tullar införs på Kanada och Mexiko, som redan tidigare har varit föremål för liknande åtgärder. Trump bekräftade även en tull på 25 % på alla utomlands tillverkade bilar, en ordning som började gälla vid midnatt lokal tid.

Hur har marknaden reagerat?

Tidpunkten för meddelandet var redan känd, och det var väntat att vissa länder och branscher skulle drabbas hårdast. Trumps tullpolitik har redan påverkat de globala aktiemarknaderna under större delen av första kvartalet. Exempelvis sjönk MSCI All Country World Index med 1,7 % i USD, och S&P 500-indexet avslutade mars med en nedgång på 4,6 % – det sämsta kvartalet på nästan tre år. Många av de förväntade "tullsmärtorna" var redan inprisade, särskilt i länder som Kanada och Mexiko samt inom sektorer som bilindustrin. 
 
Gårdagens nyheter har emellertid utlösts en kraftigare negativ reaktion än vad som hade räknats med. I Asien har exempelvis den japanska Nikkei fallit med 2,8 %, den koreanska KOSPI sjunkit med 0,8 % och Shanghai Composite minskat med 0,2 %. Även STOXX Europe har fallit med 1,3 %, även om den fortfarande visar en uppgång på 3,7 % sedan årsskiftet. I USA handlas futures på S&P 500- och Nasdaq-indexen med nedgångar på 2,9 % respektive 3,1 %.

Vad kan vi förvänta oss framöver?

Meddelandet kan betraktas som Trumps "öppningsbud", vilket förklarar varför de nya tullarna inte träder i kraft omedelbart. Nu inleds en period med förhandlingar mellan USA och andra länder. Vita huset beskriver de föreslagna tullarna som en "milstolpe" för vidare diskussioner. Hittills har utländska regeringar svarat återhållsamt, och inga vedergällande tullar har ännu annonserats. 
 
Inrikes kan Trump även komma att möta kritik om tullarna visar sig driva upp inflationen – något som många är oroliga för. Republikanerna vann med ett starkt mandat i valet 2024, med huvudmålet att dämpa levnadskostnaderna. En eventuell ökning av inflationen skulle därför kunna uppfattas negativt både inom partiet och bland väljarkåren, särskilt om den amerikanska aktiemarknaden fortsätter att underprestera. 
 
Sett ur ett bredare makroekonomiskt perspektiv finns risken att gårdagens meddelande och de efterföljande förhandlingarna dämpar den globala ekonomiska aktiviteten, särskilt om vedergällande tullar leder till handelskrig. En kraftig nedgång i aktiviteten kan leda till ytterligare räntesänkningar för att stimulera tillväxten, även om centralbankernas möjligheter att hantera detta kan begränsas av tullarnas inflationspåverkan.

Vilka långsiktiga marknadseffekter kan vi se?

Vi betraktar tullsituationen som en tillfällig marknadsstörning, där allt relaterat till global handel säljs ut. Som med de flesta störningar ökar osäkerheten, men det skapar också möjligheter att göra långsiktiga investeringar till mycket attraktiva priser. 
 
Även om det är för tidigt att säga exakt vilken långsiktig effekt detta kommer att få – medan vi inväntar förhandlingar och eventuella motåtgärder – är det viktigt att komma ihåg att företag generellt är robusta, anpassningsbara och ofta skickliga på att hitta nya marknader och kunder. Vissa sektorer kan dessutom klara sig bättre, exempelvis läkemedelsindustrin som är undantagen från tullarna, samt företag med produktion i USA.

En sak är säker: vi går in i en period med ökad marknadsvolatilitet då vi väntar på svar från andra länder och eventuella vedergällande åtgärder. Detta kommer sannolikt att leda till stora kortsiktiga svängningar.

Hur hanterar portföljförvaltarna situationen?

Våra portföljförvaltare har lång erfarenhet av att navigera genom osäkra och volatila perioder. De bygger och förvaltar diversifierade portföljer som tål sådana störningar, och de har tät kontakt med de enskilda innehaven för att följa hur tullarna påverkar dem.

Vi letar dessutom aktivt efter möjligheter – både på kort sikt, där marknadsvolatiliteten kan innebära attraktiva investeringspriser, och på lång sikt genom företag som kan dra nytta av nya handelsscenarier i olika länder.

Vad bör du som investerare göra?

Under perioder med marknadsstörningar och volatilitet är vårt råd att behålla lugnet och fortsätta vara investerad. Erfarenheten visar att man kan få avsevärda negativa effekter på den långsiktiga portföljavkastningen om man missar några av de bästa dagarna på aktiemarknaden. Detsamma gäller nu – vi kan förvänta oss stora kortsiktiga svängningar medan handelsförhandlingarna pågår. 
 
Försök att se bortom det kortsiktiga bruset och fokusera på den långsiktiga investeringshorisonten. Om du är osäker eller har ytterligare frågor rekommenderar vi att du söker rådgivning hos din kundrådgivare. 

Börsen

Globala aktiemarknader: Är den stora rotationen påbörjad?

Har den stora rotationen äntligen inletts? Även om det är tidigt att säga, bevittnar vi potentiellt ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Världssituationen: Tre veckor i februari

Det snabbt förändrade världsläget, särskilt USA:s syn på Ryssland och Ukraina, har skapat osäkerhet ...

Är vi på väg mot en ny världsordning?

2025 har redan gett oss en lång rad överraskningar. Är dessa ett resultat av en instabil marknad ...

Februari: Aktiv värdeförvaltning betalar sig – starka resultat i fokus

Investeringsmiljön för aktiv värdeförvaltning och fundamental aktieanalys ser nu bättre ut än på ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

keyboard_arrow_up