Efter många månaders uppgång för globala aktier kom en kraftig avmattning i slutet av oktober. Rädslan ökade i takt med att fler coronainfekterade registrerades. Endast tillväxtmarknaderna överpresterade eftersom dessa regioner undgick spekulationer om det amerikanska presidentvalet, vilket i kombination med alltfler smittade fick många investerare i utvecklade marknader att trycka på sälj-knappen.
Oktober såg också ytterligare tecken på en långsam rotation bort från teknikjättarna och mot cykliska tillgångar. De stora techbolagen handlas för närvarande till kraftigt högre multiplar och står för en rekordhög koncentrationsrisk i både USA och globala index. Nu kan de konfronteras med noggranna utredningar, strängare regleringar och ökad misstro mot både affärsmodeller och etiska kompasser - för att inte tala om tuffare tillväxtutsikter för 2021.
Tre av SKAGENs fonder slog sina jämförelseindex i oktober men avslutade ändå månaden med en negativ avkastning. Endast en av fonderna gav positiv avkastning under perioden men nådde inte riktigt upp till sitt index.
SKAGEN Kon-Tiki
Oktober var mer nådig mot tillväxtmarknaderna än för de utvecklade marknaderna. Vår tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki slutade på -0,96 procent mot 0,47 procent för jämförelseindex.
Samsung Electronics och den sydafrikanska internetkoncernen Naspers var periodens bästa bolag i fonden. Den senare fick grepp på aktiemarknaden efter nyheten om en återköpsplan för aktier samt ett bra resultat i det kinesiska holdingbolaget Tencent, av vilket Naspers äger en betydande del. En annan av fondens positioner, Afrikas ledande underhållningskonglomerat MultiChoice med fokus på kabel-TV och streamingtjänster, visade också framsteg efter spekulation när Canal + köpte in sig i bolaget.
Att det i oktober gick sämre för den landbaserade laxodlaren Atlantic Sapphire, som tidigare varit en av toppresterarna, sågs av förvaltanra som en möjlighet för ytterligare förvärv snarare än som en anledning till oro, särskilt därför att nedgången inte var kopplad till några dåliga nyheter från företaget.
Ovan nämnda framsteg inom MultiChoice var anledningen till att SKAGEN Kon-Tiki tog farväl av gruppen. MultiChoice har inte bara nått sitt kursmål utan också överträffat det. Också Samsung SDI, batteridivisionen inom Samsung, såldes ut under perioden efter goda bidrag till fonden. Kon-Tiki sålde också sin andel i Bangkok Bank för att istället undersöka andra möjligheter.
Under perioden köpte fonden in nya aktier i elektroniktillverkaren Hon Hai och dotterbolaget Foxconn Industrial Internet - ett billigt sätt att få exponering mot 5G, serverkapacitet och en ny generation iPhones. WH Group, världens största grisköttproducent, blev också ett nytt innehav i SKAGEN Kon-Tiki i oktober.
SKAGEN Focus
SKAGEN Focus har utvecklats starkt i förhållande till index sedan marknaden rasade i mitten av mars. Denna utveckling fortsatte i oktober, då vår fokuserade globala aktiefond slog sitt jämförelseindex men avslutade perioden med en avkastning på -1,97. Jämförelseindexet slutade på -4,39 procent under samma period.
Det kanadensiska koppargruvbolaget Ivanhoe Mines blev fondens bästa bidragsgivare under perioden, i och med att starten för det stora kopparprojektet Kamoa-Kakula i Demokratiska republiken Kongo nu närmar sig. KB Financial presterade också starkt i oktober, efter att den undervärderade sydkoreanska banken kunde uppvisa solida kvartalssiffror.
I den motsatta änden, drog Hitachi Construction Machinery ner. Nedgången berodde på obekräftade rykten om att maskinkonstruktionsdelen kommer att säljas av från resten av Hitachi-gruppen. I SKAGEN Focus anser förvaltarna dock fortfarande att marknaden underskattar både antalet potentiella köpare och priset vid en eventuell försäljning.
I oktober sålde SKAGEN Focus delar av sin position i det australiska gruvbolaget OZ Minerals och det amerikanska infrastrukturföretaget Eagle Materials, eftersom båda nådde sina prismål. Fonden köpte vidare in i den amerikanska stormarknadskedjan Albertsons och det franska investeringsbolaget FFP.
SKAGEN m2
Med en avkastning på -5,05 procent slog vår globala fastighetsfond SKAGEN m2 sitt jämförelseindex som lsutade månaden på -5,31 procent.
Fastighetsmarknaden hade det också kärvt i oktober, då den andra pandemivågen kom, och marknaden reagerade på oroligheterna i samband med det amerikanska presidentvalet och Brexit.
Fondens position i japanska Keihanshin Building var - tätt följt av Hongkongbaserade East Consortium - periodens bästa investering, då datacenteroperatören kunde visa starka resultat. I motsatt ände finner vi norska Self Storage Group som var månadens största negativa bidragsgivare utan att kunna sätta fingret på en specifik nyhet som skulle vara orsaken till nedgången.
SKAGEN m2 köpte in sig i ett nytt företag i oktober: belgiska Aedifica, som med sitt nischfokus på europeiska sjukvårdstjänster är det enda bolaget av betydande storlek i sitt slag i Europa. Den europeiska marknaden är fragmenterad och Aedifica är nu aktiv i sex länder och fortsätter att konsolidera. Med en åldrande befolkning förväntas behovet av vårdhemssektorn i Europa fördubblas till 2050, vilket ger tillväxtpotential.
SKAGEN Global
Vår globala aktiefond hade en tuff månad i oktober och slutade långt efter sitt jämförelseindex: -6,45 procent jämfört med -4,39 för index.
Fondens bästa bolag var teknikjätten Alphabet, företaget bakom Google, som kunde presentera en stark kvartalsrapport. En annan amerikan, fraktbolaget Old Dominion Freight Line, bidrog också positivt till det totala resultatet för perioden.
Omvänt blev Mastercard den största negativa bidragsgivaren under perioden. I synnerhet blev det avgörande att betalningslösningsföretaget för närvarande lider av en nedgång i de lukrativa affärer som sker över nationella gränser och som för närvarande begränsas på grund av den minskande reseaktiviteten.
Under perioden köpte SKAGEN Global in sig i två nya bolag: den franska lyxkoncernen Hermès, ett motståndskraftigt 180 år gammalt familjeföretag som bland annat tillverkar designerväskor i prisklassen 100 000 kronor. Och delvis ett annat franskt lyxvarumärke, Estée Lauder, världens största nischade skönhetsmärke, där förvaltarna förutom en stark grad av innovation också ser goda möjligheter i företagets långsiktiga strategi att konvertera till direktförsäljning till konsumenter.
Fonden sålde sin andel i det internationella informationsanalysföretaget RELX på grund av begränsade utsikter till organisk tillväxt. Global sålde också det amerikanska naturgasföretaget Atmos Energy eftersom förvaltarna istället vill gå in i andra spännande investeringar.