Aktiemarknaderna fortsatte att vara optimistiska om att Covid-19-pandemins effekter på den globala ekonomin inte kommer att bli långvariga. I takt med att fler länder öppnade upp och massiva stödpaket införts, återvände investerare till börsen. Priset på WTI-oljan gick upp över 80% - maj var den bästa månaden sedan statistik började föras för den amerikanska råoljan, även om stigningen var från extremt låga nivåer.
SKAGEN Global
SKAGEN Global överträffade sitt jämförelseindex under månaden. Allra bäst presterade det amerikanska, familjekontrollerade transport- och logistikbolaget Old Dominion Freight Line. Specialförsäkringsbolaget Beazley, som påverkades av oron för förluster i spåren av nedstängningarna under pandemin, bidrog däremot negativt. Det har dock börjat ljusna för försäkringsbranschen efter flera år med förluster.
Två nya bolag togs in i portföljen (mer om detta senare), och Medtronic, Schindler och Hiscox såldes ut ur portföljen för att finansiera andra innehav med mer lovande långsiktig potential. Förvaltarna sålde även ut Equinor efter att aktien stigit från den låga nivå då den köptes.
SKAGEN Kon-Tiki
Den globala tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki slog sitt jämförelseindex under månaden med goda bidrag från cykliska innehav. Indiska Mahindra & Mahindra, som tillverkar fordon och jordbruksutrustning, steg kraftigt när produktionen i landet återupptogs. Det mongoliska koppargruvbolaget Turquoise Hill Resources gynnades av stärkta råvarupriser. Vår sydkoreanska batteritillverkare Samsung SDI fick en skjuts upp av den stora efterfrågan på elbilar och nya stödpaket från EU.
På minussidan hamnade de mer defensiva bolagen Ping An Group, Samsung Electronics och Naspers. Deras långsiktiga bidrag till fonden är dock fortsatt starka.
Fonden sålde ut innehavet i State Bank of India till förmån för aktier med mer attraktiv avkastningspotential på sikt.
SKAGEN Focus
Den högkoncentrerade globalfonden SKAGEN Focus genererade solid absolutavkastning i maj då flera av fondens innehav rapporterade goda resultat. Till dessa hörde dryckesproducenten Stock Spirits, vars ökade försäljning i butiker kompenserade för den minskade omsättningen på restauranger och barer. Även innehavet i telekombolaget Avaya gick starkt, gynnat av att allt fler har arbetat på distans. Allra bäst gick det för det kanadensiska gruvbolaget Fortuna Silver under månaden. Stigande silverpriser och fortsatta framsteg med Fortunas guldprojektering i i norra Argentina fick aktiekursen att stiga.
Ett nytt bolag i portföljen är den amerikanska cement- och byggmaterieltillverkaren Eagle Materials. Företaget har en fördelaktig lokalisering i centrala USA och är skyddat från press från import. Eagle gynnas också av USA:s ökade infrastrukturbudget. Med riktigt attraktiva värderingar nu, kunde förvaltarna öka innehaven i Citizens Financial och South Korean KB Financial. Positionerna i Telecom Italia och China Unicom trimmades.
SKAGEN m2
Maj månads bästa bolag i den prisbelönta fastighetsfonden SKAGEN m2 hör till de sektorer som påverkats minst av pandemin – i linje med fondens defensiva tillväxtstrategi. Svenska logistikspecialisten Catena, liksom bostadsbolagen Kojamo och LEG Immobilien är några av dessa.
De sämre bidragen kom från två bolag i Hongkong: Far East Consortium och Cheung Kong Asset Holding. Båda påverkades negativt av turbulensen kring den nya säkerhetslagen som de kinesiska myndigheterna vill införa. I slutet av månaden återhämtade sig fastighetsmarknaden i Hongkong något, men handlades fortsatt till rabatt.
Efter korrektionen förblir utsikterna för fastigheter goda på sikt. Det är viktigt att förvalta aktivt och göra goda aktieurval eftersom polariseringen mellan olika segment förtsätter att vara stor. Oavsett den kortsiktiga utvecklingen för ekonomin och fastighetsmarknaden, kommer tillgångsslaget globala fastigheter långsiktigt att gynnas av starka globala krafter såsom urbanisering och demografiska förändringar.
SKAGEN Vekst
Förnybar energi gav goda bidrag till den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst i maj, genom bolag som Bonheur och Vestas Wind Systems. På minussidan återfinns Hongkong-noterade CK Hutchison och China Mobile.
Marknaden har återhämtat sig sedan botten i mitten av mars, men SKAGEN Vekst förvaltare ser ytterligare potential i många cykliska bolag. Det gäller särskilt namn inom finans och råvaror. Därför ökade fonden exponeringen mot de befintliga innehaven i dessa sektorer och tog in två nya bolag i portföljen: det kinesiska försäkringsbolaget Ping An och gruvbolaget Ivanhoe Mines.
Läs mer om fondernas utveckling i våra statusrapporter.