Hur är egentligen jobbet som portföljförvaltare i dessa turbulenta dagar?
–Det är på många sätt detta vi lever för! Inte nödvändigtvis att börserna världen över går ner, men tryggheten i att vi har gjort grundliga och bra analyser och de möjligheter denna volatilitet ändå innebär för vår aktiva förvaltning. Våra investeringar sover aldrig, men som förvaltare sover jag gott om natten även när marknaderna darrar.
Hur tolkar du de senaste veckornas händelser på marknaden, särskilt i Asien där vi har sett kraftiga korrigeringar?
–Aktiemarknaden har uppenbart haft ett behov av att ventilera ut en uppgång som har gått långt utöver fundamentala förhållanden, och det kan mycket väl finnas fler ventiler på marknaden som öppnas. Det är inte första gången vi ser detta, men det som blir tydligt för många nu är hur skör denna uppgång faktiskt har varit. Nedgången i Tokyo var den största sedan 1987 och är mer sammansatt än bara räntehöjningen från centralbanken i början av augusti, där många har lånat billigt i yen för att köpa amerikanska teknikaktier dyrt. Nedgången i Seoul, som var den kraftigaste sedan oktober 2008, drevs främst av oro för en bredare tekniknedgång i USA. Vi såg bland annat att koreanska teknikjättar som Samsung Electronics och SK Hynix Chip förlorade närmare 10 procent av bolagsvärdet på kort tid.
Vilka förändringar gör ni nu, med tanke på de senaste veckornas händelser på marknaden?
–För oss förändras saker inte så mycket på kort sikt. Vi har inte påbörjat några större affärer ännu, men det kan snabbt förändras och reaktioner på marknaden som de vi bevittnat senaste tiden öppnar ofta möjligheter för flera goda köp. Det vi primärt letar efter nu är sektorer och enskilda bolag där nedgångarna har varit större än förändringarna i de fundamentala förhållandena skulle motivera. Då har vi en möjlighet att rotera portföljen och höja kvaliteten utan att kompromissa med avkastningskrav eller uppåtsida för våra andelsägare.
Så det finns ingen direkt koppling mellan enskilda marknader och aktierna i portföljen?
–Korrekt! Det är ofta ett missförstånd kring detta. Ta Kina exempelvis, där avkastningen har varit svag över tid, men där våra investeringar har presterat cirka 20 procent bättre än Kina-indexet. Vår Kinaexponering har därför varit en positiv bidragsgivare även om marknaden har fallit kraftigt. I Indien har vi upplevt det motsatta, där marknaden har presterat bra över tid men där våra bolag har underpresterat mot index.
Hur kommer de kommande veckorna att se ut nu? Var kommer ni att lägga den största insatsen?
–Händelser på marknaden som dessa ger oss alltid en chans att ta en ny titt och förhoppningsvis göra några bra köp, men vi ändrar inte vår kurs! Vi håller oss till vår investeringsstrategi och rebalanserar om det har varit stora avvikelser, där vi säljer något som har gått exceptionellt bra och köper det som har släpat efter utan någon speciell anledning. Fokus är fortfarande på den långsiktiga och fundamentala utvecklingen i de bolag vi äger. För närvarande är kontantandelen i portföljen under 2 procent, då vi redan ser en attraktiv uppsida i portföljen även ur ett historiskt perspektiv.