Innehållet på den här sidan är marknadsföring
Risk i våra fonder
SKAGEN önskar att kunderna ska få betalt för den risk de tar. För att illustrera risken som är förknippad med att investera i våra olika fonder använder vi en standardiserad riskskala från 1 till 7.
Den standardiserade riskskalan ger en bild av en fonds risknivå, baserat på hur avkastningen varierat över tid. Detta gör det enklare att jämföra olika fonder. Riskskalan är baserad på fondens svängningar de senaste fem åren, och fonder kan förflytta sig över skalan över tid.
Nivå 1 betyder att fonden har haft låg risk och normalt låg avkastning på investeringen, medan nivå 7 visar att investeringen har haft högre värdesvängningar – men också att den har har en högre nivå av möjlig avkastning.
Risken kan variera över tid
Vi klassificerar alla våra fonder med en siffra mellan 1 och 7. Detta är en en europeisk, lagstadgad riskindikator för UCITS-fonder (såsom SKAGENs fonder), som måste visas i fondernas faktablad. Fonderna kan förflytta sig längs skalan över tid baserat på fondens svängningar de senaste fem åren.
Risken för svängningar (volatiliteten) i en fond beräknas som standardavvikelsen i förhållande till rullande veckoavkastning. Fonden kan därför förflytta sig på riskskalan över tid.
Vad betyder siffrorna på riskskalan?
Siffrorna betyder att normala, årliga svängningar har varit:
1 - mindre än 0,5 procent
2 - mellan 0,5 och 2 procent
3 - mellan 2 och 5 procent
4 - mellan 5 och 10 procent.
5 - mellan 10 och 15 procent
6 - mellan 15 och 25 procent
7 - över 25 procent
Med "normala svängningar" menar vi kursfluktuationer för fondens värde som har inträffat 2/3 av gångerna, det vill säga en standardavvikelse. Om den förväntade avkastningen till exempel är tio procent och fondens svängning är 16 procent (det vill säga risknivå 6), har avkastningshistoriken varit inom intervallet -6 till +26 procent under två av tre år, och -22 till +42 procent under 19 av 20 år. Siffran gör det möjligt att uppskatta risken i en möjlig investering.
Risk och sparmål
Vi definierar också risk i samband med sparande, nämligen risken för att inte nå ditt sparmål.
Många har ett tydligt definierat sparmål: sommarsemestern, ny båt om två år eller ny bostad om fem år. Andra sparmål är inte tydligt definierade men kan handla om att förbereda sig inför pensionen eller bygga upp en ekonomisk buffert.
Har du ett kortsiktigt sparmål kan du till spara i en räntefond.
För långsiktiga sparmål är sparande på bankkonto eller räntefonder riskabla om du ska nå ditt mål. Vi rekommenderar aktiefonder för att nå långsiktiga sparmål. Då kan man acceptera större kortsiktiga svängningar, som normalt jämnas ut över tid.